Rezoluții de început de an

Se mai încheie un an calendaristic. Cu bune, cu rele, e momentul ăla din an în care faci bilanțul, te uiți înapoi analitic și înainte cu speranță. Și e normal să fie așa, sau ar fi normal să fie așa.

Scriam acum mulți ani că anul este doar o unitate de măsurare a timpului. Peste alți mulți ani îmi nuanțam teoria. Vin acum cu un addendum. Baza este aceeași: nimic nu începe Luni în afară de săptămână și nimic nu începe de la 1 Ianuarie în afară de an. Nu trebuie să aștepți ceva rotund, începe acum, nu mai pierde vremea, nu aștepta ca timpul să facă treaba în locul tău, că altfel pe marți-miercuri sau 2-3 Ianuarie o să renunți. Dramatizez evident, în stil caracteristic.

Am realizat apoi că sunt un ipocrit. Că zic ce face popa. Am încetat să mănânc carne pe un 1 Ianuarie (sau 2-3 ceva că mai rămăsese mâncare de la revelion) și m-am lăsat de țigări într-o mâine. Prin exemplele astea am punctat cele mai mari realizări ale mele în materie de voință, dieta și viciile fiind pe lista multora în perioada asta de rezoluții. Recunoașteți!

Așa că mi-am nuanțat teoria referitoare la inutilitatea lui mâine, Luni sau 1 Ianuarie. Evident că fondul rămâne neschimbat, tot tu trebuie să faci schimbarea sau schimbările. Nu unitatea de măsură.

Dar bornele astea temporale ajută. Psihologic. Ajută mai ales mințile raționale și organizate, dar sunt folositoare și minților total dezorganizate ca a subsemnatului. Și dovada o aveți mai sus.

Ajută pentru că îți crează un cadru, o împământare, o ancoră. Te disciplinează, îți dau o direcție bună și o motivație în plus. Funcționează mai ales cu corectarea unor obiceiuri proaste. De mâine/luni/1 Ianuarie mă lepăd de satana. Mă lepăd. De 3 ori.

Un exemplu ajutător: curele de slăbire sunt o prostie. Nu sunt sustenabile și în majoritatea cazurilor produc mai mult rău decât bine. Psihologic în schimb pot fi de ajutor. Te pot disciplina, te pot obișnui cu anumite alegeri, îți pot crea un cadru. Dar, ca și în cazul oilor noastre, nici curele de slăbire, nici 1 Ianuariile nu fac treaba în locul nostru.

Nu există cure de slăbire minune, nu există 1 Ianuarie magic. Magia o faci tu. Minunea stă în capacitatea ta de a lua o decizie și de a o respecta. Poate pentru totdeauna. Deși cu totdeauna ăsta intrăm într-o zonă de nisipuri mișcătoare… Nimic nu este pentru totdeauna, dar asta e cu totul altă discuție. Așa că pentru fluiditatea discursului să rămânem la dramaticul pentru totdeauna.

Închei aici că poate aveți cumpărături de făcut, murături de pus, malluri de aglomerat. Vine 1 Ianuarie! Da, știu Captain Obvoius, știu că sunt ca cei care inundă Facebook-ul cu prima ninsoare deși constatăm cu toții asta.

Totuși, vine 1 Ianuarie! E șansa ta să ți-l faci prieten. E mult mai puternic decât Luni și infinit mai puternic decât Mâine. Profită de el, statistic, pragmatic și oarecum cinic vorbind ai doar câteva zeci de ocazii ca asta toată viața ta. Nu o rata (și) pe asta.

Fă din 1 Ianuarie ăsta o dată de ținut minte. Pentru că este data, nu când ci de la care tu ai/nu ai mai…

Completează punctepunctele și ține-te de ele. Fă-te mândră sau mândru de tine! Știu că poți.

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi
Un comentariu Adaugă-l pe al tău

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.