iUmorul fără roast

Știți emisiunea celebră de la Antena 1. Normal că o știți, doar n-ați trăit sub o piatră. E pusă strategic Duminică seara când nici iarba nu crește, așa că măcar din greșeală dai peste ea. Plus că Bendeac e chiar un om mișto.

Departe de a fi emisiunea mea favorită, asta pentru că nu am vreuna, iUmor are sclipirile ei, atunci când oameni isteți și spirituali urcă pe scenă. Ceea ce se întâmplă destul de rar, dar na, pentru aia ai telecomandă.

Săptămâna trecută a fost pe scenă o tipă care părea cunoscută de jurați. Nu și de mine, și nu-mi pare rău. Să vă explic. Tipa și-a construit întregul număr făcând mișto de bătrâni. Că a fost ea la mare la nudiști unde erau boșorogi care mergeau cu ouăle pe nisip, cu babornițe care se bronzau cu bretele pe buric. De-astea de autobază. Toată lumea râdea, nimănui nu i s-a părut nimic nelalocul lui.

Mie mi s-a părut de un prost gust maxim să faci mișto de ceva ce nu ai cum să schimbi. Pentru că dacă suntem suficient de norocoși și nu ne pierdem pe traseu, cu toții vom ajunge bătrâni, cu ouăle târâș grăpiș sau cu sânii cravate. Avem cum schimba asta? Deocamdată nu. Ține de noi asta? Nu ține. Are bătrânețea leac? Da, dar e fatal. Ei, dacă oamenii ăia nu au greșit cu nimic să ajungă bătrâni, că așa e legea firii, cum îți permiți tu să faci mișto de bătrânețe?

Fă mișto de ce poți schimba acum sau ai fi putut schimba dacă făceai niște alegeri mai bune:

Fă mișto de obeza care nu are nicio problemă de sănătate, nicio dereglare, dar bagă în ea ca sparta după care se consolează că cine o vrea o place și așa.

Fă mișto de manelistul care scuipă semințe peste burta pe care tricoul nu are fizic cum să o acopere.

Fă mișto de agramații care nu au înțeles nici până acum niște reguli elementare de gramatică și ortografie dar sunt experți în crypto.

Fă mișto de oricine a avut un rol de conducere în țara asta care nu are nici acum o autostradă cap-coadă.

Fă mișto de aia care și-a făcut bot de rață în speranța că o agăța vreun fotbalist.

Fă mișto de fotbalistul care nu s-a mai calificat la nimic de pe vremea lui Hagi.

Sunt atâtea motive de făcut mișto. Țara asta e plină de muze pentru concurenții iUmor. Oriunde întorci capul găsești un subiect valid de făcut mișto. Dar nu disprețui ce nu stă în puterea noastră să schimbăm. Bătrânețea nu o putem schimba. Culoarea pielii nu o putem schimba dacă nu suntem Michael. Naționalitatea nu o putem schimba. Sexul la naștere nu-l putem alege (îl modificăm mai târziu dacă ținem neapărat). Genele, părinții, predispozițiile, zodia. Nu le putem controla. Boala, handicapul sunt și ar trebui să rămână subiecte tabu.

La fel cum, pe partea cealaltă, nu ai de ce să te mândrești cu lucruri pentru care nu ai niciun merit. Ai ochi albaștri, ești înaltă, ești elvețian, ești prințesă sau beizadea, ai un lambo de la papi? Care e meritul tău în asta? Ți-au fost date sau te-ai născut cu ele. Rolul tău îl poate juca oricând cu succes altcineva. Deci nu-i de fală.

Aș reduce dreptul la bășcălie la principiul cauză efect: De ce nu știe să scrie corect? Pentru că a chiulit de la școală. Putea face ceva? Putea să meargă la școală. Mai poate face acum ceva? Poate merge la seral. Liber la miștouri.

De ce e grasă? Pentru că are o problemă endocrină. Putea face ceva? Mai mult sau mai puțin. Mai poate face acum ceva? Nu prea. Ne abținem de la miștouri.

Hai că am scris prea mult. Vorba lu’ Tata: Decât mult și fără rost, mai bine puțin și prost.

Așa că am să sintetizez toată poliloghia de mai sus într-o singură zicătoare:

Nu batjocori ce nu se poate schimba și nu te mândri pe ce n-ai merit!

Deci, nu fă mișto de bătrâni, când singurul tău „merit” e că te-ai născut mai târziu.

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi
Un comentariu Adaugă-l pe al tău

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.