Koszonom vecine!

kozsonom

Am promis, mă conformez. Impresii de călătorie de la vecinii noștri de peste Nădlac.

În ultima vreme am fost cam des la ei. Cred că din comoditate. Ungaria este pentru mine cea mai apropiată civilizație. Mă urc în mașină, străng din dinți și înjur printre vreo 600 de km după care mă relaxez. Autostrăzi, calm, liniște și curățenie.

Probabil că o să vă scandalizez latura naționalistă, dar ungurașii sunt mult, dar mult de tot înaintea noastră. Miroase pregnant a occident cam peste tot. Aș vrea să-i liniștesc pe această cale pe cei îngrijorați că ungurii ne vor lua Ardealul. N-avem noi norocul ăsta. Poate ne-ar civiliza puțin sau ar reconstrui Băile Herculane, construite tot de ei și batjocorite de noi.

Cu ce sunt mai buni? Păi hai să începem cu infrastructura. Și aș vrea să mă limitez la ea că altfel scriu până dimineață și n-are cine să-l ducă pe Alex la grădiniță.

Au autostrăzi. Multe și bine făcute. Adică pornesc de undeva și se termină cam unde ai nevoie. Nu se temină brusc, nu te lasă pe câmpii. Prima chestie cu autostrăzile. Mă, or avea și ei hoții lor. Dar în loc să pună pe mijloc palete cu ochi de pisică au pus tufe. Na, poftim de fură tufe! La noi sunt alea cu ochi de pisică. Teoretic. Practic te orbesc ăia din față că românii fură panourile antiorbire din reflex, nu că ar avea nevoie de ele. Dar dacă or avea nevoie mâine? Ia să le ciordim noi, că nu strică niște ochi de pisică în magazie.

A doua. Băi frate, n-or avea ei autostrăzi prin sate dar nici drumurile principale nu trec pe acolo. Cât de simplă e treaba asta? Drumurile naționale NU trec prin sate. Trec pe lângă ele și dacă ai nevoie, cârmești de volan și ajungi unde vrei. La noi e greu. Fosta uliță din vatra satului e acum asfaltată și devenită drum național, parte a unui drum european. Cu căruțe, vaci și cocalari.

Hai și a treia. În orașe, NU fac economie la galbenul de la semafor. E roșu, după care GALBEN ca să te pregătești, după care verde ca să pleci fără să te claxoneze idiotul din spate. Jur, nu înțeleg care a avut creierul lins la noi de a scos cularea galbenă de după roșu. Facem economie la becuri? Demarăm pre brusc? O decizie la fel de înțeleaptă ca panourile din toată țara cu „Stop accidentelor. Viața are prioritate”. Cât de imbecilă e și asta. Imaginați-vă că există un tip de accidentator. Se scoală de dimineață și-și zice „Să moară mama, ce chef am azi d-un accident”. Dar șoc și groază, pe drum întâlnește indicatorul de mai sus și planul lui se duce de râpă. „Băga-mi-aș, viața asta vine din dreapta de are prioritate?”.

Ha că m-am încins și nu-mi stă în caracter. Am vorbit doar de drumuri și v-am plicitsit. Credeți-mă pe cuvânt. Pe lângă drumuri au multe, multe alte coordonate unde sunt cu o lungime de barcă în fața noastră. Să vă zic cum arată Budapesta?Poate altă dată…

Szia!

 

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi
Un comentariu Adaugă-l pe al tău

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.