Cu plata în avans

cu-plata-in-avans

Am văzut zilele trecute o știre de la un post american. Un copil găsește în parcarea restaurantului o hârtie de 20$, intră, scrie un bilet și dăruiește bancnota alături de bilet unui soldat în uniformă care se afla în restaurant. Pe bilet scrie așa:

Dragă Soldatule,

Tata a fost soldat. Acum este în Ceruri. Am găsit această bancnotă de 20$ în parcare când am ajuns aici. În familia noastră ne place să facem fapte bune (We like to pay it forward in my family). Azi e ziua ta norocoasă!

Dacă reușești să treci dincolo de aerul patriotic și samaritean, termeni total străini nouă românilor, întâmplarea este chiar emoționantă iar atitudinea băiatului lăudabilă. E foarte posibil să fie și o regie în spate dar hai să ne uităm strict la rezultat. Copilul nu a bucurat doar pe soldat și pe părinți, a creat o stare de bine tuturor celor care s-au uitat la știrea asta. A făcut o faptă bună, fără un efort prea mare, de care pe urma căreia beneficiază foarte multe persoane.

Unde vreau să bat? Dacă poți și tu să faci un bine, fără să te dai peste cap, fără să te îmbraci în egări mulați de supererou, fă-o! Bine, un like pe nu știu ce poză ca să primească apă copii din Africa sau un share la un caz social nu se califică drept fapte bune ci carne de tun pentru spammeri, dar asta e altă discuție. Să vă dau un exemplu de faptă bună cu efort minim.

Ieri eram în parcare la mall. (Da, se pare că parcările sunt catalizatoare pentru fapte bune). Prin parcare, spre intrare, văd un cui pe jos. Roțile mele nu ar fi fost în pericol pentru că nu aș fi trecut pe acolo cu mașina. Dar mă aplec, iau cuiul de jos și îl arunc șa gunoi. Efortul meu – minim. Efectul pentru cel pe care l-am scăpat de la o pană sigură presărată cu nervi, timp pierdut și bani – eu zic destul de mare.

Dar știți asupra cui a avut cel mai mare efect? Evident că asupra mea, doar nu s-o bucura altcineva că a scăpat de o pană ipotetică pentru că un bun samaritean a ridicat un cui de jos. Dar pentru mine a reprezentat ceva. Eu ieri am fost invulnerabil. Toată ziua am jucat în „God Mode” pentru că știam că nimic rău nu are cum să mi se întâmple. Doar am „plătit în avans”, nu?

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi
Un comentariu Adaugă-l pe al tău
  1. Fapte bune cu efort minim? Ieri mi-a zis de doua ori ca i-a fost dor de mine. Nimic rau nu ma mai poate atinge … In plus , si tu ai platit in avans…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.