Toți oamenii președintelui

Azi a fost o zi plină pentru sinucigașii publici. Nu sunt psiholog, dar ceva îmi spune că, de fapt, ei nu vor să moară, sunt doar niste disperați curajoși care doresc să lase în urma lor mai mult decât o baltă de sânge. Altfel și-ar rezolva în tihnă venele în confortul propriei băi și și-ar exprima aprecierea față de președinte în scrisoarea de adio. E clar că nimeni nu recurge la gesturi disperate, fie ele și de ochii presei, fără o frustrare solidă. Încerc să nu-i blamez dar nici nu-i pot încuraja. Un sentiment similar îl nutresc pentru homosexuali. N-am nimic împotriva lor dar nici în comun.

Ce-ar fi dacă toți elevii nedreptățiți s-ar cocoța pe Arcul de Triumf? Ce vânzări ar face Petromul dacă toți bugetarii s-ar aprinde și ar lumina ca licuricii? Urma să zic de pensionari și greva foamei dar mai bine tac. Din respect.

Și mai e un aspect. Chiar e de vină Băsescu pentru TOT? Dai într-o groapă, e de vină Băsescu. N-avem suficienți bani, e de vină același Băsescu. Sistemul sanitar la pământ, corupție în toate instituțiile statului, trafic gâtuit și mizerie în orașe, copii analfabeți, defrișări masive… Băsescu e capul răutăților. Oare?

Nu sunt un susținător înfocat, sunt convins că există inlocuitori extrem de capabili, dar până la urmă nu este mai comod să dăm vina pe comandantul suprem? N-ar fi mai demn să privim întâi in ograda noastră? Să ne dăm seama că dacă nu am arunca pe jos semințele, peturile, chiștoacele, ambalajele și în general tot ce ni se pare înjositor să ducem la gunoi, orașele ar fi cu siguranță mai puțin jegoase. Dacă nu am depăși coloana pe linia de tramvai ca să fim primii la stop, dacă nu am intra în intersecție când evident cel din față nu are cum să avanseze, dacă am folosi mai puțin mașinile, dacă nu le-am parca aiurea, cu siguranță am avea un trafic mai decent. Dăm șpagă dar arătăm cu degetul către sistemul corupt. Preferăm să ne umplem timpul cu televizorul și ne plângem că din ce în ce mai puțini copii știu să scrie corect sau să scrie pur și simplu. Nu ne asigurăm casele iar când ne amenință viitura ne uităm la soldați cum muncesc. Cumpărăm oglinzi de BMW de la băieți și ne revoltăm când alți băieți ni le fură.

Lista este din păcate atât de lungă și noi o completăm zilnic cu noi și noi capitole și o vom face atâta vreme cât vom căuta vinovații în afara noastră. Așa cum chiar o călătorie în jurul lumii începe cu un simplu pas, la fel ar trebui să știm că schimbarea începe cu TINE! cu SINE!

Later Edit: M-am conformat sugestiei unui ochi critic. Cu SINE nu arunc pisica din ogradă.

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi
2 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. foarte misto scris. simplu si la obiect.
    intrebarile care ar putea fi puse dupa citirea textului
    oare nu e mai simplu asa? daca ne-am privi in interior nu ne-am speria?
    raspunsul tipic romanesc lasa ca merge si asa

    spor la texte

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.