Vârsta întrebărilor

Vine o vreme pentru întrebări. E și o vârstă specifică pentru asta. Din fericire Gogonel nu a ajuns încă la ea. Din păcate am ajuns eu. A doua oară.

Să vă explic. O serie de mici întâmplări din ultima vreme m-a făcut să mă gândesc foarte des la Murphy. Personajul colectiv Murphy pur și simplu calcă în picioare o știință exactă – Statistica. Eșantion reprezentativ? Pondere? Abateri medii? Bullshit! Statistica ar spune că probabilitatea ca liftul să se afle la parter e destul de mare, că doar toată lumea foloseste parterul. Practica îl confilmă pe Murphy, probabilitatea ca liftul să fie la parter este minimă când vrei să urci și maximă când vrei să cobori unde minimul și maximul cresc exponențial atunci când te grăbești. Statistică 0 – Murphy 1.

Să continuăm cu demontarea statisticii printr-o serie fulminantă de întrebări, că doar nu am ajuns la vârsta întrebărilor degeaba. Astfel:

De ce când ai mâinile ocupate cheile sunt mereu în celălalt buzunar? Statistic probabilitatea este clara 50%. Practic, eu mă gândesc printre dinți la Murphy.

De ce când faci pe tine toate stopurile sunt pe galben roșu? Am zis galben roșu, nu roșu simplu, pentru că doar așa îți poți asigura timplul maxim de așteptare.

De ce la case la supermarket trebuie să fie mereu în fața ta un idiot care fie a luat un produs fără cod de bare fie n-a cântărit conopida? Și nu trebuie încercat să te muți la altă coadă, pentru că fiecare casă are idiotul ei, e nevoie doar de tine ca să-și facă apariția.

De ce banda ta pleacă de la stop ultima? Nu contează că e cea mai scurtă, nu contează că în față ai mașini puternice. Mereu se va găsi o țestoasă prudentă în fața ta.

De ce vremea urâtă te prinde în pantofi și prima zăpadă în adidași? Și nu încerca să-l combați pe Murphy că o să-ți împuți picioarele în bocanci într-o toamnă târzie.

De ce observi că nu mai ai hârtie igienică când deja e prea târziu? Din acest motiv nu recomand literatură lucioasă în camera de chibzuință.

Și lista e de-abia la început.

Voi, aveți vreo experiență în care, statistic vorbind, l-ați călca în picioare pe Murphy?

 

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi
3 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Nu stiu daca Murphy a existat sau nu. Stiu insa ca legile lui, destule la numar, au fost validate de toti cei care au avut norocul sa le citeasca. N-am auzit pe nimeni sa le conteste. Dar de ce sa le opunem statisticii ? Legile statisticii sunt completate armonios de legile lui Murphy !Puteti lua orice rezultat al statisticii, sa zicem cel referitor la lift si sa spunem ca este adevarat ca probabilitatea ca liftul sa fie oprit la un etaj este de 100%/(nr. de etaje), dar tinand cont de legile lui Murphy din aceasta probabilitate trebuie sa scadem un procent egal cu 100%/(nr.de etaje +1) din probabilitatea etajului de unde chemam liftul, urmand ca acelasi procent sa-l adaugam probabilitatii unui etaj oarecare, adica pe rand, ori de cate ori chemam liftul. Aceasta formula corespunde acum realitatii pe care o simtim si pe care o simte si autorul „Varstei intrebarilor” atunci cand se duce la Mom si trebuie sa urce cu liftul. Aceasta inalta constatare am facut-o dupa ce am citit materialul si m-am dus la camera de chibzuinta unde pe langa faptul ca am gasit un sul mare de hartie igienica, am mai gasit si alte doua suluri in dulapul din baie.
    In concluzie, faceti ca Marian, adica evitati pe cat puteti sa urcati cu liftul (intrebati-l pe Marian de ce ) si aveti grija sa burdusiti dulapul din baie cu hartie inginerica ! Sa auzim de bine si la vara sa fie cald !

  2. Viata e complexa si surprinzatoare . Ca sa nu te prinda nepregatit , cel mai bine e sa cunosti legile lui Murphy . Dupa o experienta de aproape un secol (desi mi-as dori varsta Gogonelului ) am ajuns la concluzia categorica ( fara virgula) ca Murphy are intotdeauna dreptate .Daca felia de paine unsa cu unt nu cade cu partea unsa pe covor , categoric a fost unsa partea gresita a feliei…….

  3. La varsta( si experienta) mea ( deh, varsta intrebarilor ), mai, mai ca as vrea sa recitesc Povestea Tzarcului ( pardon Porcului ) , dar in viziunea lui Lulu!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.