Ora de iarnă e prietena mea

Mă bucur de fiecare dată când trecem la ora de iarnă. Varianta puturosului e că doarme mai mult. Varianta mea e că funcționez mai bine pe ora de iarnă, care e de fapt cea adevărată. Aici avea dreptate Tata care zicea că ora de vară e ora lui Ceaușescu și nu o respecta. Nu-și dădea ceasul înainte și spre uimirea și confuzia multora își fixa programul după ”ora adevărată”.

Când eram mic, priveam chestia asta a lui cu neschimbatul orei ca pe un conservatorism extrem, specific oamenilor rigizi care se opun schimbărilor, din principiu. La fel ca pe cei care și azi după jde ani scriu cu î din i sau nicio dezlegat. Între timp, părerea despre neschimbatul orei s-a schimbat. E aiurea și o să vă explic de ce. Nu același lucru pot spune despre conservatorii lui î din i, dar asta e altă poveste.

De ce e aiurea? Azi am constatat că m-am trezit devreme fără să fiu huhurez sau obosit, mi-am făcut o grămadă de taskuri în timpul zilei, și am și timp să scriu pe blog, și nu e încă mâine. Cred că d-aia mă simt bine și când plec în Vest. Din Ungaria încolo, trupul și mintea se simt în largul lor. Dimineața e lumină că ai nevoie să te trezești și seara întuneric că d-aia e seară.

Și l-am întrebat pe Sf. Google care e treaba cu ora de vară. Avea dreptate Tata. E ora greșită. A fost gândită de Benjamin Franklin ca să se consume petrol lampant mai puțin. Au băgat-o însă doar în primul și al doilea război, din motive economice. Iar în România s-a reintrodus din 79. Care va să zică, ora de vară e ora săracilor. Sau ora de criză.

Ia să vedeți ce bine o să ne fie nouă până în Martie, când vine beleaua înapoi. Parcă văd fețele alea de Luni după ce s-au trezit cu o oră mai aproape de cocoși. Ca să ce? Că la ora aia oricum aprinzi lumina, așa că nu poate fi vorba de vreo economie.

Sincer, în afară de bancurile ciclice dar pline de savoare cu datul limbilor înainte respectiv înapoi și de bucuria din ultima Luni a lunii Octombrie, când lucrurile revin la normal, nu văd niciun avantaj al orei mincinoase de vară.

Așa că, dacă n-aș fi sclavul tehnologiei și mi s-ar sincroniza automat toate deviceurile, ceas, telefon, tabletă, laptop… așa aș boicota și eu ora de vară…

Sper să o scoată, așa cum se auzea că se întâmplă. Ca să nu fiu constrâns să-i insuflu lui fii-miu disprețul burcescian pentru ora de vară, transmis pe linie paternă.

Într-un cuvânt, paradoxal, deși iarna ziua e mai scurtă, ai mai mult timp. Pentru că ora de vară fură curent.

Trăiască ora de iarnă. Cea adevărată. Cu ă din a!

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.