Obiceiuri de iarnă la șoferii români

Recunosc sportiv că nu m-am prins niciodată de unde vin, unde pleacă și pe ce se bazează o suită de ticuri verbale și de comportament ale confraților mei. Și ”pentru că iarnă” (ăsta e unul din alea care nu se lasă dus cu una cu două), hai să vedem cum ne apărăm mașinile de capriciile sezonului rece.

Dedic acest articol posesorului de Honda Accord model după 2010 care și-a instalat un scut de carton peste grila radiatorului. L-am văzut azi în trafic. Am zâmbit și m-am gândit cu ce parte a corpului ar râde japonezii care au proiectat-o. Sau ce termopane și-ar pune canadienii în loc de foița aia de parbriz lângă care te trage curentul și face igrasie pe bord.

Bine, cazul nu e izolat. Am văzut o grămadă de Loganuri pe care taximetriștii le decorează de sărbători cu cartoane pe bot. Pe lângă coarnele și botul de ren, altă tradiție rutieră românească. Apropo, acum că am ucis o grămadă de brazi pe care îi vom reda uscați naturii, am o întrebare existențială. Ce facem cu coarnele de ren? Tot la gunoi? Există centre de colectare pentru nasuri de ren?

Dacă nu vă regăsiți în niciunul din trendurile de mai sus, urmează unul care a făcut multe victime printre șoferi. Ridicatul ștergătoarelor. Considerați-vă norocoși dacă nu ați fost și voi atinși de tulburarea asta rutieră. E foarte contagioasă. Și, fiind atât de periculoasă, necesită o abordare mai aplecată.

Hai să ne imaginăm următorul scenariu. Nu ești șofer român dacă nu l-ai experimentat măcar o dată în cariera ta rutieră. O să exclud bizonii din ecuație. Parchezi mașina pe locul cuiva, sau undeva unde încurci traficul pietonal. Ai lăsat-o acolo doar pentru câteva minute, pentru că nu ai de ales. Când revii, îți găsești ștergătoarele ridicate. Ce faci? Înjuri, le pui la loc și pleci. Important de reținut e că înjuri sau că te gândești într-un fel puțin ortodox la mama celui care ți le-a ridicat. Am auzit, și dacă am fost mințit vă mint și eu, că unii au făcut chiar plângere la poliție pentru că și-au găsit ștergătoarele sus…

Mă rog, într-un cuvânt, e de porc dacă îți găsești după câteva minute ștergătoarele sus. Dar e perfect normal și natural să le ridici tu toată noaptea, toată luna, toată iarna. Moda cu ridicatul ștergătoarelor nu e nouă, dar a revenit în forță, virusul suferind mutații surprinzătoare, cei mai afectați nefiind copiii și bătrânii, din motive de legislație.

Cea mai ușoară formă este și cea mai populară. Este cea în care virusul se manifestă cu simpla ridicare a ambelor ștergătoare. O formă ușor agravată o au posesorii de mașini hatchback, care și-l ridică și pe cel de pe spate. Fiind o formă ușoară, răspunde bine la tratament și dispare odată cu venirea primăverii.

Există, din păcate, și complicații ale acestei maladii. Văzute cu ochii mei și credeți-mă, nu mi-a fost ușor să văd atâta suferință. Sunt oameni care își înșaormează (verb tranzitiv care vine din Dristor și are sensul de a înveli cu de toate) ștergătoarele în pungi de la Mega. Sunt alții care și le iau în casă. Complicațiile cele mai severe le au cei care le și iau în casă și îți și înșaormează brațele ștergătoarelor. Dacă prezentați vreunul din simptomele de mai sus, adresați-vă de urgență medicului sau farmacistului.

În cazul în care ridicatul ștergătoarelor se răspândește la nivel global, următorul pas pentru industria auto este intuitiv. Ștergătoare escamotabile automat. Sunt onorat să contribui la progresul tehnologic cu această idee inovativă și sunt mândru că aceasta vine din țara în care cel mai important lucru pe care trebuie să-l aibă o mașină este portbagajul mare. Că d-aia s-a făcut primul Logan după chipul și asemănarea dorințelor românului.

Păi cam atât pentru azi. Nu știu cum să închei, cu trenduri apuse gen CD-uri antiradar, măciuci de schimbător din chihlimbar sau degetul pus pe parbriz când mergi pe macadam (ăsta e mega old school).

Sau cu un simplu “pentru că pa”, în speranța că se duce și ăsta?

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.