Un sex mai egal ca altul

Mândrețea de articol de astăzi vine ca răspuns la întrebarea retorică de ieri: bărbații de serviciu intră în vestiarul femeilor? Cum nu a fost nimeni în măsură să-mi azvârle un răspuns pertinent, mi-am făcut singur de lucru căutându-l. Și n-ar fi corect pentru generațiile viitoare să se confrunte și ele cu aceeași întrebare apăsătoare, așa că m-am hotărât eu să fac lumină în subiect. O să mă chinui să vă explic care din cele două sexe este mai egal.

Domeniul meu de expertiză se limitează la cele două sexe arhetipale, cele izvorâte ulterior nu fac parte din preocupările mele, neavând nimic împotrivă dar nici în comun.

Căutările mele de azi se mulează perfect pe un banc sec din adânci bătrâneți, tip de umor uitat în negura timpului, care spunea că diferența dintre o găină este că ea are două picioare egale, în special stângul. Sau dreptul. Nici eu nu mai știu, ultima dată când l-am auzit Iordăchioaie avea păr.

Mai exact, dimineață apare în vestiar, pentru a enșpea oară, duduia de serviciu călare pe mop, cu o intrare demnă de un saloon din vestul sălbatic. Zbang, ușa de perete. Câteva prosoape mai firave au căzut pradă curentului nebun. Pe figura ei de poker nu s-a clintit niciun mușchi. Niciun zâmbet ironic, nicio ochiadă complice. M-am gândit instant că femeile de serviciu sunt ca ginecologii. S-au săturat de câte au văzut.

Și am făcut o suceală ipotetică de roluri. Dacă imaginea călereței de mop, cu figură impasibilă, e ceva firesc într-un vestiar masculin, de ce n-ar fi și invers. De ce nu ar presta și reprezentanți ai sexului mai puțin frumos prin vestiarul damelor, tot cu mop, tot impasibili, ca în fișa postului. De ce n-am fi și noi la fel de egali ca ele?

Nu mă hazardez în terenul minat al egalități în drepturi și nu în obligații. Aici e domeniul hipsterilor, așa că tac agresiv. Dar vin cu alte întrebări, la fel de egale. De ce magazinele de femei sunt la parter și alea de bărbați la etaj? Idem toaletele bărbaților din Afi. E greu pe scară? Dar nu mersul pe jos face fundul frumos? Deci cum e, respect, galanterie sau o consiprație împotriva femeilor cu funduri ferme?

Mai e imaginea femeii care cară ceva și la care și eu rezist cu greu. E de porc să lași o femeie să care, e împotriva celor mai elementare reguli de bun simț. Dar, aceeași femeie la sală, dacă ridică greutăți de zece ori mai mari, totul e normal.

Apoi femeile la volan. Nu vreau să răsucesc cuțitul în rana egailității între șoferi. Dar, cum privind din spate, este ușor de delimitat mersul elegant, balansul grațios al rotunjimilor de pașii masculini, brutali și rigizi, la fel de simplu este de depistat în trafic un fund de mașină păstorit de o șoferiță. Oricât de masculinizată rutier ar fi.

Exemplele sunt fluvii, dar nu curg decât în aceeași direcție. Că deși suntem egali și vrem să fim și mai egali, există domenii în care în mod natural femeile sunt mai egale ca bărbații și altele în care bărbații sunt ceva mai egali ca femeile.

Sper că am fost suficient de egal în afirmații. Luați însă în calcul că dacă am fost prea egal, o să răspund mai greu miilor de comentarii. Asta pentru că pe preșul din fața ușii de la intrare nu prea bate wireless-ul.

Țineți-mi pumnii. Strânși egal.

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi
Un comentariu Adaugă-l pe al tău
  1. Mi-am adus aminte de un banc : O doamna in varsta se duce la ginecolog. Ginecologul tanar. Doamna care-i putea fi mama e consultata, i se da o reteta, niste sfaturi, etc. Doamna se imbraca si inainte de a iesi il intreaba pe doctor:– Domnule doctor, mana dumitale stie ce faceti Dvs. pe aici ? Facand o paralela cu bancul o sa pun si eu o intrebare : — Sotia Dumneavoastra stie cam ce scrieti pe blogul asta ? Dansa ce parere are ?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.