Panta de la Apaca – simbolul României

Ce ne reprezintă pe noi, românii? Am mai abordat tema asta, dar între timp am căpătat o viziune mai largă iar lucrurile par a fi clare acum. Nu ne reprezintă niciun fel de mâncare, sarmalele, micii și toate toate chestiile dezgustătoare din porc nu le-am inventat noi. Poate doar shaorma, care doar la noi are numele și compoziția asta, dar parcă n-aș pune o shaorma pe steag.

Vreun sport național? A, da, Oina. Chestia aia care pare că seamănă cu baseball-ul doar că nu cunoaște nimeni regulile. Simțiți și voi că vă reprezintă?

N-avem vreo băutură națională poate în afară de Ochii lui Dobrin, dar la bază tot o zeamă de fructe fermentate e, fară nimic special. Și da, nici țuica, nici palinca nu e a noastră. Nici măcar o marcă națională de bere n-avem.

Îmi zicea un prieten că la Bruxelles există un loc în care sunt reprezentate statele din Europa, iar pe noi ne reprezintă Dracula. Adică fix o fantezie romanțată a unui englez care n-are nicio legătură cu trecutul nostru. Deci, evident, nici în povestea asta n-avem cum să ne regăsim.

Și nici prin manele, semințe scuipate, lebede mâncate, hoți de portofele sau export de bagaboante n-aș vrea să fim faimoși.

N-o mai lungesc. Căutările mele s-au încheiat. Am găsit simbolul neaoș românesc, oglinda societății în care trăim azi. Este vorba, după cum v-ați dat seama și din titlu, de panta de la Apaca.

Ne reprezintă în totalitate. De ce? S-o luăm pe puncte:

  • este haos tot timpul. Intenția a fost bună, dar rezultatul e pe dos. Podul Basarab culege mașini din trei cartiere și le varsă într-o intersecție oricum aglomerată.
  • jmecherii îți iau mereu fața. Stai regulamentar la coadă și ești sfidat de bizonii care o iau pe prima sau chiar cea de a doua șină de tramvai pentru ca apoi să-și găsească fraieri, în fața cărora intră cu tupeu.
  • autoritățile nu corectează ci pedepsesc. Char dacă e aglomerat ca la balamuc, claxoane, nervi și bizoni la greu, polițiștii nu dirijează traficul, ci stau pitiți după intersecție, poate prind pe cineva care mușcă din galben sau n-are centură.
  • mâncăm mult, prost și ieftin. În capul dealului sunt 3-4 covrigării la care e coadă. Alex Calm, se știe… Pentru că, nu-i așa, românului îi place să joace la pariuri și să mănânce covrigi, de-aia sunt peste tot.
  • sistemul sanitar îți ia ochii, în realitate e inutil și oricum nu funcționează. După intersecție, spre Afi, e o farmacie care are o cruce mare, sclipitoare și enervantă care nu se oprește din blincănit nici când e închis. Când urci panta, semaforul e mascat, iar crucea, ce să vedeți, luminează roșu și verde. Puneți niște ceață în ecuație și eventual un bizon neexperimentat. Acum pe bune, la ce folosește crucea aia puternic iluminată noaptea cu farmacia închisă?

În lumina celor relatate, propun ca steagul tricolor să aibă în centru o stemă ca pe vremuri, doar că fără brad, sondă și steluță ci cu deal, bizon și cruce. Iar „Deșteaptă-te române”, pentru că oricum nu funcționează, să-l înlocuim cu celebrul șlagăr autohton: „Nu vrem bani, nu vrem valută, vrem ca Roman”.

Îmi susține cineva demersul?

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.