Steer și Nălbaru față cu reacțiunea

Nu pentru că e un subiect la modă, ci pentru că e un subiect care mă râcâie, azi vă spun ce cred eu despre controversatele anului, Olivia Steer și Dana Nălbaru.

S-o luăm cu începutul. Ce facem noi aici? Eu scriu și voi citiți. Cine sunt eu? Ce reprezint eu pentru altcineva în afară de familia și prietenii mei? Ce autoritate am eu? Ce responsabilitate am eu față de cei care mă citesc? Să fim serioși, nu am degetul suficient de gros ca să mă ascund după el. Eu știu și voi simțiți că aveți în fața ochilor un blog casual, care cel mult vă mișcă o sprânceană în sus sau în jos. Nu e puțin, dar nici nu vă zdruncin aici convingeri, nu mișc mase, nu sparg vase. Sunt un blogger de buzunar.

Nu același lucru îl putem spune despre cele două doamne care fac subiectul articolului de azi. Ele nu fac parte din categoria blogger ci dintr-una mai selectă, cu responsabilitățile de rigoare, numită influencer. Adică ce spun doamnele, au un impact mare asupra cititorilor pentru că sunt mulți și pentru că vocea lor reprezintă ceva.

De aici a pornit și tăvălugul social media de azi. De la fanii care doreau să știe ce face vedeta favorită, cu ce se îmbracă, unde mănâncă, ce gândește, ce cu cine, unde? Când am auzit personal prima oară de Twitter mi s-a părut o mare tâmpenie. Coincidența face că am auzit la colegul de trupă al Danei, Florin Grozea, un pionier în social media. Să zicem că pentru o vedetă e digerabil să scrie că face baie pe Ciurel, dar pe cine ar interesa ce fac eu? Așa gândeam atunci ca un naiv. Normal că pe toată lumea care pune poze cu fulgere, pisici și Jamie Oliver a câștigat procesul cu McDonalds, pe toți aceștia îi interesează că faci baie pe Ciurel.

Lucrurile au evoluat și publicul s-a segmentat. Există cocalari online și în realitate. Există oameni decenți  online și în realitate. Că tot ăia sunt, dar parcă netul le dă aripi cocalarilor. Am ajuns prin porumbi. Revin. Cele două doamne care scriu, au o mare responsabilitate de care nu cred că sunt pe deplin conștiente. Și dacă sunt, mea culpa, sunt vizionare și își asumă rolul controversat pe care îl au.

Noi, și prin asta mă refer la marea majoritate a celor care au o opinie despre acest subiect, vibrăm foarte pro sau foarte contra la afirmațiile pe care la fac. Olivia Steer e făcută varză de lumea medicală pentru că propovăduiește două teme cu care sunt familiar: stop vaccinarea copiilor și stop investigațiilor împotriva cancerului. Părerea mea, și vorbesc strict personal și îmi asum asta, este că, în primul caz, eu nu mi-aș putea asuma o responsabilitate atât de mare față de altă persoană în afară de mine, mai ales dacă acea persoană e copilul meu. Nu mi-aș permite să fac experimente pe viața lui. Să facă mișto golanii de el? Ești major și vaccinat? Nu, doar major. În celălalt caz, în schimb, mai ales că este și vorba de propria persoană le-aș spune onoraților medici că ar avea dreptul să vorbească atunci când ar inventa un leac eficient împotriva cancerului. Până atunci aș fi măcar rezervat. Dar ce vorbesc eu aici, chiar sunt rezervați. Nu am auzit vreun medic să fie altfel decât rezervat.

Dana Nălbaru are alte două subiecte cu care s-a remarcat în ultima vreme. Primul este cel la care toate, cum să zic elegant, toate doamnele care și-ar dori ca aspectul fizic să conteze mai puțin (am stat 5 minute să formulez asta, sper ca doamnele care și-ar dori ca aspectul fizic să conteze mai puțin să-mi aprecieze aprecieze efortul), ei bine, toate aceste doamne s-au umezit în colțul ochiului când Dana i-a răspuns fanului care o acuza că nu se mai aranjează, cum că e mamă, are o familie și nu are timp și chef să mai fie în formă. Părerea mea? Bullshit! Mai ales chiar pentru fostă vedetă dar valabil pentru oricine. Nu te aranjezi pentru fani, nu te aranjezi pentru soț/soție, iubit/iubită. O faci pentru tine, pentru că te respecți, pentru că ai voință și pentru că ești puternic. Asta e părerea mea, așa că n-avea cum să mi se umezească colțul ochiului. Ba din contră.

A doua ieșire la rampă a adus în discuție subiectul homeschooling care, în ignoranța mea, habar n-aveam că există. Trăiam cu impresia că învățământul primar cel puțin, e obligatoriu. Dar nu de lege mă agăț ci din nou de responsabilitatea pentru o altă persoană al cărui viitor în cazul acesta, îl pot influența decisiv. Pentru că nu aleg pentru mine ci pentru cineva drag mie dar care nu are momentan puterea de a alege pentru el. Așa că aleg eu un lucru care s-ar putea să nu fie croit pentru el și peste ani e posibil să mă acuze că nu am procedat corect alegându-i o cale altfel. Deci, din punctul meu de vedere Dana Nălbaru a dat două chifle pe care nici măcar nu le-a ținut pentru ea.

Asta la o privire superficială. La o privire mai adâncă putem constata, păstrând proporțiile, că toți cei care au fost altfel, cei care au luptat împotriva sistemului și au înotat împotriva curentului au fost controversați, au avut de suferit sau chiar au murit pentru asta. Acum urmează să vă spun clișeul clasic cu toată lumea din evul mediu care credea că pământul e miezul și toate se învârtesc în jurul său până a venit Beethoven și a zis că nu-i așa. Am schimbat puțin clișeul că devenise obositor.

Isus dacă ar fi pus clipul cu Lazăr pe YouTube ar fi strâns miliarde de vizualizări. Dar și sute de milioane de trolli și contestatari care ar fi dat unlike și l-ar fi acuzat că-i fake. A fost valabil acum 2000 de ani e încă valabil și azi, dacă nu zici și nu faci ce vrea sistemul, dacă ești împotriva lui, nu mai ai o viață prea liniștită.

Dar ce ne facem azi când din spatele tastaturii se ridică mulți profeți? Cum știm care e vizionar și care e păcălici? Greu de spus. Un proverb înțelept spune: Ascultă-i pe toți dar hotărăște cu mintea ta! Îl suspectez a avea origini biblice. Adică informează-te din mai multe locuri dar păstrează doar ce-i mai bun pentru tine. Spune Steer să nu-ți vaccinezi copiii? Și ce dacă? Ai cap? Gândește. Poate e bine pentru tine sau poate nu. Nălbaru și-a retras copilul de la școală. O mare tâmpenie? Să o acuzăm? Să o punem la zid? Înainte să o faci, gândește. Fii tu profetul tău și nu mai arunca primul cu piatra în cei care înoată împotriva sistemului. Gândește pentru tine, nimeni altcineva nu o poate face în locul tău.

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.