Și spațiile mici

Că tot e la modă să scrii despre asta. Hai să mă etalez și eu că prea am citit gogomănii. N-ați vrea să ratați gogomănia mea.

Deci, dacă trăiești în România și nu vii dintr-o galaxie far far away, sigur ai auzit, printre arestări, de ultimul șlagăr al formației vocal instrumentale Taxi. O inițiativă reușită după unii, o capodoperă după alții dar și o mare mizerie după enoriași. S-o numim controversată ca să nu supărăm nici capra, nici vânătorul.

Părerea mea? Să începem cu alea bune, cum șade bine la critică. Sau hai să-i zicem analiză. Îmi place că e are ceva de spus, că e alb negru colcăie de vedete de bun simț. Nu-mi place și nu mi-a plăcut niciodată așa zisa muzică propagată de Taxi. Mă refer la linia melodică. E un fel de hip hop de Sanremo, vorbă lungă, note scurte. Dacă îmi fredonează cineva o piesă Taxi pe la la la și o recunosc, dau o bere.

Dar, în cazul de față, îi admir pentru curaj. Au atacat metaforic o instituție care încă se află în topul preferințelor românilor, deci și-au asumat valul de dojeni. Ok, nici biserica nu mai e ce a fost, nu mai e la fel de populară ca în evul mediu, dar încă se bucură de suficientă încredere cât să nu merite să-ți pui enoriașii în cap. Iar Taxi și i-a cam pus.

Să vorbim puțin despre mesaj. Taxi vorbește metaforic despre lemn și spațiile mici. Eu vin și spun că habar n-am ce-I place lui Dumnezeu. Nu mi-a spus-o niciodată. Cred că-I plac toate. Și lemnul și spațiile mici, dar nu numai. Cred că-I plac și piatra și metalul și spațiile lungi și spațiile late.

Problema vine de la cei care cred că știu ce preferă Dumnezeu și vorbesc în numele Lui. Câte nenorociri s-au întâmplat de-a lungul istoriei din cauza lor…

Eu cred că Dumnezeu nu are preferințe. A prefera, înseamnă să iubești ceva mai mult decât altceva, iar Dumnezeu iubește totul. Și pe cei din Taxi care dau în biserică, și pe cei din biserică ce dau în Taxi. Și pe mine care scriu, și pe tine care citești.

Așa că data viitoare  când o să mai auzi de la oameni, în sutană sau cu peștișori la ochelari, despre preferințele lui Dumnezeu, zâmbește și treci mai departe. Nimeni nu te poate păcăli. Tu știi deja că Dumnezeu iubește, doar oamenii preferă.

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.