După atentate, mulți Bruxelles se arată

dupa-razboi-multi-bruxelles-se-arata

Și noi, ca și capul țării, privim cu îngrijorare la evenimentele care se petrec în lumea civilizată. Atentatul din Belgia a fost o tragedie care mulți s-au grăbit să spună că ar fi putut fi evitată dacă serviciile belgiene n-ar fi fost varză, că nu și-au făcut treaba, că nu i-au luat în serios, că sunt împărțiți în 15, că nu sunt eficienți și câte și mai câte. O fi așa, n-o fi chiar așa…

Eu văd serviciile astea ca pe portarul de la fotbal. Poate preveni o grămadă de atentate la poartă, dar când greșește o singură dată, e fatal. La fel cu serviciile. Au parat o grămadă de șuturi, dar au fugit pe fentă și au încasat-o grav.

Ceea ce nu pot eu înțelege însă este de ce se iau extra măsuri de siguranță după. Ok, în ziua atentatului, mai ales fiind o serie, poate mai bubuie pe alocuri, dar a doua sau a treia zi? Chiar cred că se întorc jihadiștii și lovesc în același loc?

Care ar mai fi satisfacția lor? Și-au atins scopul, urmează altă țintă. Pot face paralele cu ce vreți voi. De exemplu un alpinistul Gigel, odată ce a cucerit un vârf, o să vrea tot acolo să se cațăre? „Am cucerit Parângul și îmi vine să-l mai cuceresc de câteva ori”. Teroriștii aștia or fi la fel ca alpinistul Gigel sau or vrea să aibă cât mai multe lovituri în palmares? Eventual în locuri diferite.

Azi în România a fost zi de doliu național. Nu comentez. Dar nu pot să nu mă abțin să observ că azi ambasada Belgiei a fost păzită până în dinți. Așa o fi protocolul, habar n-am. Dar evident, nu s-a întâmplat nimic. Și mă hazardez să spun că nici la Bruxelles, cel puțin în viitorul apropiat nu va mai fi vreun atentat. Cum nici în New York, Paris, Londra n-au fost zile în șir de atentate.

De ce oare se pun belgienii la punct după? Cum fac oamenii care ies afară după cutremur. Ok, n-ai fost anunțat înainte ca să poți lua măsuri? Ghinion, vorba unui om important și lent. Dar după? Ce rost mai are să te protejezi după?

E ca și cum ți-ai face casco după ce ți-ai făcut mașina zob sau cum ți-ai pune prezervativul când baby e deja la duș. De ce ai face-o după? Doar să arăți că tu, de fapt, poți să o faci? Mai bine mai târziu decât niciodată?

Închei. Nu vreau să mă acuzați de superficialitate sau lipsă de empatie, dar după tragedia de la noi unde au murit de două ori mai mulți, nu-mi aduc aminte ca în Belgia să se declare doliu național. Sau în altă parte. Nu zic că doliul ar fi schimbat ceva pentru că n-ar fi făcut-o și nici nu o face. Doliul de după nu schimbă nimic. Vedeți câte  lucruri nefolositoare se întâmplă după?

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi
Un comentariu Adaugă-l pe al tău

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.