Bomba Selfie

bomba-selfie

De ceva vreme încoace aud foarte des cuvântul „selfie”, din cele mai surprinzătoare guri. Pun pariu că mai mult de jumătate din cei care îl folosesc, habar n-au că după „selfi” e un „e”. Nu înțeleg ce a declanșat selfimania asta, pentru că pițipoance cu buze țuguiate în baie există de când telefoanelor mobile le-au crescut camere foto. Dar acum, țuguiatul buzelor are un nume, nu mai e o manea cu sclipici pentru Hi5. A intrat în legalitate, se cheamă selfie și se pune pe Facebook. Ok, nu numai pițipoancele își fac selifie-uri. Și oamenii normali, cu botul plat, își fac câte un selfie, din motive obiective, pe care le voi prezenta la final.

Dar să vedem ce este un selfie și de ce. La prima vedere, e o poză în care fotograful e și model, sau invers. De-a lungul istoriei, pictorii și-au făcut selfie-uri la greu. Și atunci era la modă, numai că era mai dificil de pus pe Facebook. Câte like-uri și-ar fi luat Van Gogh după „aroganța” cu urechea…

Să revenim în prezent. Ce este un selfie acum? Cred că o combinație între narcisism și singurătate pe suport social media. Selfie-ul ăsta e componenta de bază a unei vieți photoshopate. Viața de pe „wall”, aia îmbunătățită, pe care unii din noi o trăiesc în paralel cu cea reală. Drept consecință, trebuie ca prietenilor virtuali să le arăți cât de bine te simți, fără să lași loc de interpretări.

O plajă, de exemplu, poate genera controverse. „Oare s-o distra, s-o simți bine, o fi complexat, l-o strânge slipul, i-o fi intrat la apă?” O față zâmbitoare însă, în prim plan, pe plajă, înlătură orice speculație: „Ia uite ce bine se distrează ticălosul, și noi stăm aici și muncim”. Like! Obiectiv atins!

De ce am zis narcisism? Pentru că dacă nu te-ai iubi așa tare, ai putea să arăți ce se întâmplă în jurul tău. De ce singurătate? Pentru că ai putea ruga pe cineva să-ți facă o poză în care să-ți apară ambele mâini. De ce social media? Pentru că buzele nu se țuguie pentru posesor, ci pentru cei de dincolo de ele.

Dar tu Brutus, îți faci selfie-uri? Da, imi fac. Doar atunci când fața mea are ceva important de transmis și nu e nimeni prin preajmă care să poată apăsa un buton. Altfel ar fi prostituție foto.

Say cheese!

 

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.