Alegeri, alegeri…

alegeri,-alegeri

În seara asta am de gând să scriu despre alegeri. Despre „choices” nu despre „elections”. Adică nu despre alea pe care le iei o dată la patru ani și le regreți zi de zi. Despre alea pe care le iei zi de zi și n-ar trebui să le regreți niciodată. Teoretic.

Mă gândeam că noi oamenii fugim in general de decizii ca de „ucigă-l toaca”. Dar nu recunoaștem asta niciodată. Atunci când ai prea multe opțiuni eziți. Dacă nu e bine ce alegi?  Dacă ailaltă era mai bună, mai durabilă, mai economică, mai cu moț? E foarte adevarată metafora cu omul cu un singur ceas care știe mereu cât e ora spre deosebire de ăla cu mai multe ceasuri care nu e sigur niciodată. A lui Murphy e parcă.

De slăbiciunea asta umană neasumată profită din plin magazinele gen Lidl (Aldi, Hofer de pe alte meleaguri). Au luat povara alegerii de pe umerii enoriașilor. Îți spun ei de ce ai nevoie și tu ai dreptul să cumperi sau nu, dar nu îți bați capul cu alegerea. Nu ai mai multe bormașini din care să alegi. Alegi dacă îți cumperi sau nu bormașină. (Și ca o paranteză, da, au și produse de larg consum care le găsești și la butic, au și alimente de distrugere în masă -zahăr, făină și ulei- care în anul 2013 încă sunt considerate produse de bază, dar Lidl-urile nu prin astea sunt faimoase.)

Nu e minunat? Să stai să vezi ce bormașină, ce performanțe, ce marcă… Atât de complicat. De aia apar Lidl-urile ca ciupercile după ploaie. Și Slavă Donului, a plouat ceva în ultima vreme. Lidl îți dă prețuri mici (boala românului și nu numai) și îți ia povara alegerii de pe cap. Combinația câștigătoare. Dacă mai adaugi și cuvântul „Germania” în ecuație, l-ai câștigat pe românaș pe viață.

Merg mai departe cu limitarea alegerilor. Să zicem că vrei să slăbești (aici sunt foarte multe de discutat dar mă rezum la ideea de bază). Dieta este de fapt Lidl-ul slăbitului. Se poate slăbi în nenumărate moduri. Dar având atâtea mâncăruri și combinații de alimente care te pot duce la o greutate de bun simț pentru ochi și de relaxare pentru inimă, devii confuz. De ce să aleg eu ce să mănânc, ce să aleg dintr-o gamă atât de variată? Prea complicat, lasă să aleagă alții pentru mine. De ce să am o plajă mare când pot să am doar câteva opțiuni? Să aleagă pentru mine Dukan, Montignac, Atkins, Paleo, Rina, Weight Watchers, South Beach…

Nu mă înțelegeți greșit, nu sunt împotriva Lidl-ului. Din când în când mai pun și eu botul la o bormașină de la ei. Nu e nici pe departe cea mai bună dar măcar iau ceva ieftin de care nu am nevoie și nu ceva scump de care nu am nevoie. Nu sunt nici împotriva dietelor care au rolul de a te disciplina, măcar să fii în stare să le ții, chit că dup-aia pui la loc cu tot cu dobânda.

Revin și închei cu ce am început. Deși ne este greu să recunoaștem, am prefera să facă alții alegerile pentru noi. Dar totuși să pară că este opțiunea noastră. Complicat, dar unii s-au prins și profită. Am vorbit de Lidl și diete că sunt la îndemâna. Dar sunt atât de mulți cei care îți bagă pe gât iar tu ești chiar mulțumit de alegerile tale crezând, în naivitatea-ți,  că-și aparțin. Apropo, anul viitor e unul electoral. Manipulăm și noi ceva Nene Iancule?

 

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi
3 comentarii Adaugă-l pe al tău

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.