Cod portocaliu la fotbal

Au avut dreptate ăștia că România o să aibă parte de cod portocaliu. Doar că nu în țară și nu despre viscol era vorba. Se refereau la echipa României și la cât de grav o s-o ia pe coajă de la Portocala Mecanică. Ne-au dat cu terenul în cap de-am văzut stele portocalii. Am fost jalnici.

Dar nu despre fotbal vreau să vorbesc, l-am adus în discuție pentru că am crezut în mod eronat că azi am avut parte de un cod portocaliu de catifea. Păi ce-am avut azi a fost zăpadă, viscol, urgie? Încă o dovadă că România este o republică bananieră. Niște fulgișori au speriat autoritățile și au închis școlile, de parcă trăim la tropice.

Explicația a fost și mai delicioasă. Se pare că una e să ningă în Decembrie și alta e să ningă în Martie. Adică ninsoarea de Martie este mult mai periculoasă din motive care îmi scapă. O fi mai lipicioasă? O fi mai grea? O fi mai cum?

Eu am prins zăpadă în luna Mai care nu diferea cu nimic față de cea din Decembrie. Tot zăpadă era. 5 cm de zăpadă înseamnă 5 cm de zăpadă în orice lună și în orice loc. Sau poate că trebuia bifată o nouă realizare a edililor pe care zăpada nu i-a luat de data asta pe nepregătite. Au fost extrem de pregătiți, au ținut fenomenul sub control. Încă o dată, despre ce fenomen e vorba? Mai bine băgau utilajele de deszăpezire în poartă. Poate așa le era mai greu olandezilor să ne dea 4 goluri.

Să revenim la Bucureștiul greu încercat de vicisititudinile de afară. Scriam săptămâna trecută despre o categorie dragă mie, cea a urâtorilor de luni. Există o altă categorie, căreia tind să-i acord câteva circumstanțe, cea a urâtorilor de iarnă. Le pot acoda circumstanțe celor care nu sunt obișnuiți cu frigul, vin de la tropice, au probleme cu circulația (fie că cea periferică e deficitară, fie nu stăpânesc prea bine șoferia) sau pur și simplu sunt alergici la alb.

Dar restul? „Of, nu se mai termină iarna asta odată”. Care iarnă? Asta pe care nu am avut-o anul ăsta? Sunt în stare să pun pariu că în foarte scur timp o să intrăm plenar în vară. Și vorba aia, ți-e frig, mai pui o haină pe tine. Încă ți-e frig? Mai pui una. Dar vara, mai jos de piele n-ai ce să dai.

Sunt curios câtă lume îmi pun în cap pentru că dacă după Urâtorii de Luni, cercul meu de prieteni s-a restrâns, mi-e că după postul ăsta o să mă simt și mai stingher.

Morala nu e că sunt Gică Contra, vreau doar vă reamintesc că frumusețea e în ochii privitorului. Tu ce vezi iarna? Frig, mocirlă, trafic blocat, disconfort, întreținere mare, mâini degerate, picioare rupte? Sau vezi bucuria copiilor, zăpada curată care acoperă orice mizerie, lipsa cocalarilor cărora le-ar îngheța semințele în dinți, sărbătorile de iarnă în familie, mirosul aerului rece care taie duhorile orașului, sporturile de iarnă, bulgăreala, derdelușul, copacii îmbrăcați în alb?

Știu că ar mai fi multe de pus în amele tabere și vă invit să le punctați voi. Un lucru este însă cert. Din clipa în care ai început să urâști iarna, copilăria ta a luat sfârșit.

 

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi
Un comentariu Adaugă-l pe al tău
  1. Ai dreptate, da’ stii ce gandeste cititoru’, nu? 🙂 ca normal sa-ti placa iarna ca merg copiii la patinoar… 🙂

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.