De meserie frunzar

Ați văzut vreodată un tăietor de frunză la câini? Pentru că această meserie pare a fi, confirm tradiției populare, etalonul inutilității. E doar o vorbă din bătrâni, neadaptată vremurilor noastre. Poate că săracul patruped e stricat la stomac și niște verdeață i-ar prinde bine. Vă spun eu care meserie ar trebui declarată monument al inutilității. Doamnelor, domnișoarelor și domnilor, titlul pentru cea mai inutilă meserie merge la… LIFTIERA din lift care mișcă liftul în sus și în jos.

Cât de greu este pentru orice vertebrată să folosească un ascensor? E suficient să apeși un buton, să aștepți și gata. Ai ajuns unde ți-ai dorit. E atât de complicat? Intri, buton, ieși. Sunt convins nici Gigel Frone n-ar avea nevoie de ajutor.

Cu toate astea, Spitalul Municipal și câteva ministere (zic din vâzute nu din auzite) nu se pot descurca fără liftiere. Probabil provenite dintr-o familie de liftieri, meserie a căror taine se transmit din generație în generație. Parcă văd ucenica liftieră la căpătâiul bătrânei maestre liftiere: ”Copila mea, înainte să mă duc, promite-mi două lucruri: că o să-ți duci mereu pasagerii la destinație și că o să afli la ce folosește butonul A”.

Credeți că e ușor să fii liftieră? În fiecare zi să vezi aceleași peisaje, în fiecare zi să trebuiască să parezi degetele oamenilor care vor să apese butoanele… Bănuiesc că pentru lifturile fără uși automate se acordă spor pentru condiții grele de muncă. Probabil că munca asta istovitoare le stoarce resursele și nu mai sunt în stare să zâmbească. Condițiile de stres la care sunt supuse lifierele le îndreptățesc să se poarte aspru cu pasagerii. Soarta acestora e în mâinile lor. Vă dați seama ce s-ar putea întâmpla dacă aceste minunate profesioniste ar apăsa un buton greșit? Ar fi un dezastru. Ar trebui să apese pe alt buton sau mai rău, să-și lase pasagerii să coboare sau să urce un etaj pe jos. Dumnezeule, ce periculos!

Vă dați seama cât sânge rece trebuie să aibă? Câtă stăpânire de sine. Doi centimentri mai sus sau mai jos și dezastrul se poate produce. Pasagerii pot ajunge la alt etaj. Aventurierii coboară, conservatorii merg cu liftul până la capăt și speră ca la întoarcere să fie mai norocoși.

Gata! Le-a ajuns. Dacă vă întâlniți cu vreo liftieră să nu-i spuneți că mă cunoașteți. S-ar putea lăsa cu fapte reprobabile.

Nu pot să închei până nu trec în revistă alte câteva meserii la fel de solicitante ca cea de liftieră. O altă meserie plină de neprevăzut este cea de Răzvan Fodor la Masterchef. Fără el emisiunea asta n-ar avea sens. Este sarea și piperul emisiunii. Ce s-ar face concurenții orbi, care nu au cum să vadă orologiul de jumătate de metru, dacă Răzvan nu le-ar spune cât timp mai au. Și asta nu e tot. Intervențiile lui Răzvan sunt așteptate cu sufletul la gură deopotrivă de concurenți, chefi și telespectatori. Printre numeroasele lui activități se numără: statul la balcon și atât.

Ultimele dar nu în ultimele rânduri sunt asistentele lui Capatos care au dificila misiune de a sta pe scaun și a vorbi cât mai puțin și mai stupid. Dificilă pentru privitori că lor li se potrivește ca o mânușă. Gata, am scris prea mult. Dacă mă iau și de Capatos că se prezintă și se pupă între ei, prezentatorii, la fiecare emisiune, nu mai termin nici mâine. Dar faza cu pupatul prezentatorilor nu o pot ține pentru mine. Închipuiți-vă că la un concert, dirijorul ar chema unul câte unul suflătorii, tromboniștii, ciupitorii, lovitorii, toboșarii care s-ar pupa fiecare cu fiecare, combinări de n muzicanți luate câte k. O grămadă.

Da, clar. Nu mă pot abține. Că tot am zis de orchestră. Cam de cât conservator are nevoie nenea cu triunghiul ca sa facă din când în când piiiiing. Asta meserie grea. Dacă o avea și nevastă liftieră…

Mi-a scăpat ceva?

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi
5 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Da, ti-a scapat, Iulica, meseria de…Razvan Lucescu! De fapt, nu de Razvan Lucescu, ci de fiul lu’ nea Mircea Lucescu de la Sahtior! Eu sunt dinamovist, da’ nu pot sa nu observ cum an de an Razvanel mai pacaleste pe cate un Mircea Sandu, Copos, etc, care ii mai dau cate un post de antrenor la vreo echipa, doar doar o face rahatul brici! Cerinte minime de sistem pentru postul asta: sa fii fiul lu’ nea Mircea, sa porti un cercel in ureche si sa sari din cand in cand de pe banca dand frenetic din maini si zicandu-i arbitrului de ma-sa. Atat, cunostinte de antrenorat sau fotbal nu se cer.

  2. P.S. Acu’ vad ca ti-ai intrat in ritm, ne-ai scris pe 13, acu’ pe 23, vezi poate ne scrii si pe 33, ok? 🙂

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.