Să despicăm zăpada-n patru

Căldura lâncezește iar frigul mobilizează. Nu știu dacă ați observat, dar vara oamenii sunt mai puturoși, se mișcă mai greu și majoritatea așteaptă concediul pentru a sta cu burta la soare. Nu e de mirare că țările calde sunt mai puțin dezvoltate. Ce nivel de trai înregistrează Norvegia, Suedia, Danemarca față de cei din Albania, Bulgaria și chiar Grecia? Cât de dezvoltat e nordul Italiei față de sărăcia din sud?

Sau pe plaiuri mioritice. Unde ți-ai petrece concediul? Unde sunt oamenii mai harnici? Unde sunt locații mai cochete? În Bucovina sau în Oltenița? În Maramureș sau în Giurgiu?

Sau și mai aproape, în capitala patriei. Unde ți-ar plăcea să locuiești? În Aviației sau în Berceni? Primăverii sau Ferentari? Unde se construiesc poduri, pasarele și alte șușanele? În Pipera sau în Popești Leordeni?

Am avut ocazia să traversez Bulgaria. Dacă în nord ne dau lecții de infrastructură rutieră, în sud, spre graniță e deja o aventură. Ne-a prins noaptea prin gropi, păduri și drumuri nesemnalizate… n-am avut cea mai plăcută experiență.

Dar să revenim. Căldură sau frig? Vară sau iarnă? La căldură stai, la frig te miști vrând nevrând. Mișcarea înseamnă acțiune, viață, nu vikingii au brevetat dolce far niente. Asta o fac cel mai bine latinii.

Poate că și starea de letargie a poporului român are de a face cu încălzirea globală. Pe Ceaușescu l-am dat jos pe 22 Decembrie. Unirea am făcut-o pe 1 Decembrie și 24 Ianuarie. Jos Băsescu tot în Ianuarie. Mai aveți vreun dubiu asupra forței mobilizatoare a frigului?

De ce nu există un comandament de vară? N-ar fi interesant să împrăștie cei de la Urban răcoare pe stradă? Să pună canicula pe fugă cu plugurile?

Ieri a fost prima zi de iarnă autentică. Probabil va mai fi și mâine sau poate va mai dura câteva zile. După care totul reintră în ”normal”. Se pare că tot ce ne scoate din mica roboțeală nu ne priește. Dar cum, noi trebuie să ne trezim, să mergem la servici de unde sa ne întoarcem să mâncăm și să ne culcăm. Cum? A intervenit ceva în rutina zilnică? A venit zăpada? O, Dumnezeule, ce ne facem?!? Noi suntem șoferi, avem responsabilități. Avem roboțeala noastră de îndeplinit. Nu eram pregătiți pentru așa ceva. Dă-ne Doamne 366 de zile fără ploaie că deprimă, fără vânt că ne strică coafura și fără zăpadă că facem febra musculară.

În puținele zile albe pe care le avem, lăsați-ne dragi șoferi responsabili să ne bucurăm de stratul protector care a ascuns mizeria orașului, noi, ceilalți șoferi, care am decuplat pilotul automat. Pace!

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.