X Factor vs. Vocea României

Nu sunt muzicolog, muzician, cântareț, compozitor sau orice alt tip de muzicant. Nici eu și niciuna din rudele mele de grad I. Așa că v-aș ruga să considerați ceea ce am de gând să scriu, ca pe o părere proprie, personală, profană și neavizată. Încerc să fac o paralelă între cele două show-uri de succes de la eternele rivale, Pro și Antena. Vreau să arunc o părere la cald, când încă ambele concursuri sunt în desfășurare, înainte să fiu din nou dezamagit de votul publicului care, probabil, îl va alege câștigător pe unul fără mamă, fără un picior sau fără ceva care ne face să plângem. Sper să mă înșel.

Formatul: Ambele sunt venite de afară și nu am prea multe de comentat. X Factor am mai văzut, de Voce n-am auzit până nu a venit la noi, așa că nu am cum să judec. O singură observație aș avea de făcut. La X Factor, odată cu formatul, trebuie copiat și caracterul juriului. Adică e neapărat să fie un grețos de Morar în rol de Simon Cowell, o divă plângăcioasă de Seling în rol de Paula Abdul și un ilustru necunoscut de Sână în rol de ilustru necunoscut? Dacă licența prevede așa ceva, atunci au fost bine aleși. Dacă nu, sunt penibili. – 1 la 1

Juriul: Aici nu am niciun dubiu. Pro-ul are 4 clase peste Antenă, pentru că, deși nu-l simpatizez în mod deosebit pe Moga, făcând parte din categoria aroganților alături de Morar, cel puțin știe cu ce se mănâncă muzica, și o știe foarte bine. Loredana e cu două ture de stadion înaintea Paulei Seling iar Smiley e de zece ori mai simpatic, mai cântăreț și mai dansator decât Sână. Și nu în ultimul rând, deasupra tuturor se ridică magistralul Brenciu. 2-1 pentru Pro.

Concurenții: Ambele show-uri au concurenți talentați cu voci bune și apariții interesante. Dar X Factor are în Alin Văduva un superlativ care ar merita să câștige detașat. Îmi place mult de el și nu am înclinații nefirești. În planul doi sunt lăutarul Iulian și fitnesista Diana care au avut neșansa să pice împreună și mai ales alături de Alin, la același concurs. Dacă s-ar fi dus la Vocea României n-ar fi avut rivali. Poate doar pe domn profesor de muzică pe care și-l dorea Smiley atât de mult. De la Pro, în afară de el, nu m-a dat niciunul pe spate. Cam în aceeași oală cu restul plutonului de la X Factor. Cântăreți de karaoke. Mai aștept. 2 la 2.

Show-ul: Mereu cele două posturi tv au fost principala amenințare pentru cealaltă, dar a fost și rămâne o luptă inegală. Atunci când în grilă ai programe de divertisment ca Bingo Metropolis și Un Show Păcătos nu poți emite pretenții. Să nu-l uităm nici pe Dan Negru, regele neîncoronat al kitsch-ului, ale cărui emisiuni au fost și rămân destinate celor cu un IQ apropiat de cota de avarie. Așa că Antena pierde din start la capitolul imagine și credibilitate, iar profesionalismul celor de la Pro rămâne un vis greu de atins. 3-2 pentru Pro.

Calculul hârtiei dă Pro Tv-ului un avantaj, dar faptul că la X Factor mă uit la concurenți iar la Vocea României mă uit la juriu mă face să am dubii în a desemna un câștigător. În plus, Vocea României nu m-a făcut să rețin niciun nume. Pe Aldo îl văzusem pe net și pe Georgiana la O-la-la și mai era și vecină cu mama, deci nu se pune. Aș înclina către X Factor care are 3 concurenți de top.

Totuși, circul din seara asta de la X Factor mă face să las meciul nedecis. Pe scurt circul: În etapele preliminare, cei 3 jurați au trimis acasă, fără milă, o grămadă de concurenți mai mult sau mai puțin talentați. Cu două săptămâni în urmă (cronologia televizată) fiecare din cei 3 au fost puși să aleagă din seturi de 2 concurenți. Unul merge mai departe și altul pleacă acasă. Selecția s-a produs fără mari scrupule și resentimente. Azi, Paula Seling a fost pusă să facă același lucru pe care l-a făcut acum două săptămâni, să aleagă care din grupul ei rămâne și care pleacă. De data asta circ total, hohote, îmbrățișări, apel la regulile concursului, situație fără precedent… Câtă ipocrizie. Sau lacrimile lui Brenciu au mărit ratingul și trebuia născocit ceva dramatic?

Hai să nu termin cu o răutate. Îmi plac ambele show-uri și mi-aș dori să văd că de data asta românii au talent la vot. Deci, ce ziceți: X Factor sau Vocea României?

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi
5 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. CLAR VOCEA ROMANIEI. Juriul si prezentatorii de la CHIX Factor sunt praf, nu au nici un pic de atractie, sunt stersi. Pacat de concurenti, au talent. Trebuia un Andrei Gheorghe in locul lui Morar sau al lui Zina ala.

  2. prin vocea Romaniei si Facturul X, avem un castig imens, putem spune ca am aflat ca sunt oameni care pot sa cante , nu ce vedem noi la tv , fete mai mult dezbracate si voci lucrate pe calculator
    Dragilor VEDETII ! ei sunt viitorul
    PS e penibila acea ,, Diana ” este ,,rece ca o broasca” , noi care ascultam ar trebui muzica sa ne faca mai sensibili si de ce nu mai buni nu asata inseaman, de ce as asculta o voce care nu ma emotioneaza!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.