Noțiuni relative

Totul este relativ în Univers. Asta am aflat-o prima dată de la Murphy, a cărui lege a relativității stipulează că durata unui minut depinde de ce parte a ușii de la baie te afli. Am simțit-o pe pielea mea. Și cum E=mc2 n-apucasem să pipăi, Murphy a beneficiat de avantajul primului venit. Totuși, noi oamenii, printre care cu mândrie mă socotesc și eu, refuzăm cu încăpățânare să privim relativ. Avem nevoie de concret, avem nevoie ca 1+1 să facă 2 indiferent de ce parte a ușii de la baie stăm.

Fără s-o mai lungesc cu introducerea o să prezint azi 2 termeni cărora, cu tot efortul meu, nu am reușit să le dau o interpretare concretă. Ei sunt extrem de uzuali în limbaj dar plutesc în mintea mea într-o mare de relativitate.

Primul este termenul de ”generație”. Când începe și când se termină o generație? Ce deosebește generația noastră de generația lor? Asta pentru că tot aud ”generație de sacrificiu”, ”generație de aur”, ”generație de analfabeți”, ”ultima generație”, ”noua generație”. Cum putem defini o generație când noi oameni se nasc constant? Probabil că există generații în cadrul unei familii. Bunicii fac parte dintr-o generație iar nepoții din alta. Dar dacă între bunicul a fost un cuceritor și și-a tras nevastă cu 20 de ani mai tânără, din ce generație face parte bunica? Iar eu, dacă sunt singur la părinți înseamnă că sunt singurul din generația mea? Sau colegii de clasă formează o generație. Deci, de când au început să se numere anii au fost 2011 generații. Dar dacă unii se duc la școală la 6 și alții la 7 ani…complicat rău!

Al doilea este termenul de ”prima oră”. Chiar dacă în ultima vreme nu mai este atât de popular, probabil pentru că puțină lume mai este trează la o asemenea oră, totuși a rămas întipărită în memoria colectivă. Deci, care este prima oră? Aș fi tentat să zic ora zero, dar cine și-ar da întâlnire de afaceri în miez de noapte? Prima oră e dimineața. Dar cât? Dacă nu e o noțiune relativă, de ce nu se spune clar, ”mâine la 8”. Ce fac dacă aud ”mâine dimineață la prima oră te prezinți …”? La ce oră mă prezint? Și de ce nu e mai maleabilă prima oră asta? De ce nu zice nimeni ”ne vedem la prima oră și un sfert”? Poate că prima oră diferă de la individ la individ. Sunt curios dacă ne-am da întâlnire mâine la Universitate la prima oră jumate, dacă ne-am întâlni.

Am zis doi termeni? Încă un bonus intervenit pe parcurs. ”Împăratul Roșu avea trei fete, una mai frumoasă decât cealaltă”. Sună familiar, nu? Și aici miroase a nonsens. Fie împăratul avea doar două fete și atunci afirmația e corectă, fie nimeni nu ne spune cum o cheamă pe cea de a treia și care este relația ei de frumusețe cu celelalte două, respectiv cu ”una” și cu ”cealaltă”. Sau, din perspectivă cuantică, este o mostră a relativității frumuseții, care poate fi ciclică în funcție de observator. Dar ce ne făceam dacă povestea zicea că una e mai înaltă decât cealaltă? Sau mai proastă? E, aici mai mergea, că prostia e tare relativă.

Relativ atât am avut de zis și-am încălecat p-o șa.

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.