Berbeci din toate țările, uniți-vă!

Din cele mai vechi timpuri oamenii au crezut că forțe supranaturale le guvernează viața. Nu mă aventurez să punctez cauzele pentru care de-a lungul existenței noastre ca specie ne-am tot fabricat idoli, pentru că e un subiect mult prea delicat. Vreau să spun doar atât. De la uriași, titani, zei, animale și entități mitologice până la religiile de azi, oamenii și-au dorit să creadă că nu sunt singuri, iar existența lor nu este pur aleatorie.

Dar, în ultimul ciclu al evoluției umanității (hai să zic totuși ”cel mai recent”, să nu fiu prăpăstios) când știința și tehnologia sunt la îndemâna oricui, din ce în ce mai mulți oameni se îndepărtează de religie. Și nu-i condamn, imaginea unui bătrân cu aureolă care îți deschide sau nu poarta Raiului, a altuia care când pocnește din bici plouă sau cea a bătrânului suprem cu barba albă care te poate condamna pe veci să arzi în cazan la foc mic… parcă nu se asortează vremurile moderne. Bine, nici cele 72 de virgine nu sună prea plauzibil, dar poate cei mai vinovați de indepărtarea noastră sunt tocmai cei care ar fi trebuit să ne apropie. Atitudinea și viața ”extrasportivă” a multora din reprezentanții bisericii nu sunt tocmai un model de urmat. Dar nici subiectul acesta nu vreau să-l dezvolt pentru că și el e unul delicat.

Astfel, pe fondul unei crize de autoritate supranaturală, noi oamenii, în special occidentalii, ne-am facut un nou idol. Horoscopul. E modern, poți interacționa cu el din confortul casei sau de la birou, nu presupune sacrificii umane sau animale, nu cere a zecea parte din venit, nu-ți cere socoteală de ce n-ai fost Duminica la cor. Și îți oferă informații prețioase despre viitorul tău financiar și amoros, îți spune cum stai cu sănătatea, cu cine ești compatibil, cu cine te cerți, cu cine te iubești… E o forță supranaturală comodă.

Dar, deși își are originile într-o știință foarte exactă și care îți poate da o imagine asupra entității tale în ansamblu, horoscopul de azi e o jucărie pentru cei naivi. S-o luăm logic. Pe pământ sunt acum 7 miliarde de oameni repartizați destul de uniform în 12 zodii. Asta înseamnă vreo 580 de milioane de indivizi per zodie. Cât de capricorn să fii, să crezi că 580 de milioane de berbeci o să primească joi o mărire de salariu? Sau că 580 de milioane de fecioare sunt compatibile cu 580 de milioane de tauri care nu se înțeleg sub nicio formă cu 580 de milioane de pești.

În liceu eram în clasă o mulțime de săgetători. Toți arătam diferit, ne îmbracam diferit, ne purtam diferit, gândeam diferit și, ce e cel mai important, aveam parte de experiențe diferite. Pentru că eram și suntem unici, avem destine unice și n-am fost niciodată într-o găleată de săgetători.

Cât de personală este o informare de genul: ”Sunteți o persoană inteligentă care a avut parte în trecut de câteva experiențe neplăcute. Dar, prin forțele proprii sau susținuți de familie sau prieteni ați reușit să depășiți momentule grele. În viitor se anunță vremuri bune pentru dumneavoastră. Financiar se poate și mai bine. Cu cunoștințele și inteligența dumneavoastră nativă veți ajunge în curând acolo unde doriți, chiar dacă momentan sunteți într-o perioadă de stagnare” Și aberația poate continua. Câți dintre voi s-au regăsit măcar parțial în ”predicția” mea zodiacală? Horoscopiștilor, vedeți că nu e ca în filme?!?

One Comments

  • Bubante 28 iulie 2011 Reply

    Stai sa vezi cand s-or trezi cu 13 zodii 🙂

Lasă un răspuns