S-a Mai dus unu

Am trecut cu bine și peste Mici’s Day. Teoretic ar trebui să înceapă sezonul la ștranduri dar practic s-a dat startul sezonului 2011-2012 la mici, sezon care se va încheia la anul pe vremea asta. Practic micul a devenit coniferul bucătariei românești, consumându-se cu jind pe tot parcursul anului. Dar în special acum când clima prietenoasă îmbie strămutarea gratarului din balcon în pădure. D-abia aștept să văd codrii dichisiți cu fum, peturi și manele. Manele biodegradabile bineînțeles.

De fapt micii sunt doar un pretext pentru tema din seara asta. Obsesia românească pentru mâncare. La noi orice sărbătoare este generatoare de cozi, program prelungit, vânzări record, pentru ca nu cumva să atingem umilința supremă, ”să nu avem ce să punem pe masă”. Apoi împingem dincolo de limită capacitatea stomacului deja imun la triferment. Din păcate obsesia pentru mâncare nu se rezumă la sărbătorile legale.

Dacă mirii au proasta inspirație să nu ofere trei feluri de mâncare, pe lângă crănțănele, fructe și tort, nunta e compromisă. E clar, nunta face poftă de mâncare, altfel cum am putea mânca în câteva ore ce altfel am mânca în câteva zile. Sau probabil caloriile pierdute prin dans trebuie compensate uregent. Oricum, pentru cei care își simt caloriile amenințate, liniștiți-vă. Cam pe la a zecea macarenă se duce un caltaboș.

Un revelion fără sarmale și salata beuf și fripturi și piftie și tobă și alte porcisme e un revelion ratat. Cum ratat va fi orice eveniment unde nu-ți iei intestinele cu asalt.

Îmi amintesc descrierea sărbătorilor noastre făcută de un american. Faptul că e american scade dramatic valoarea sfaturilor culinare, dar adevărul istoric trebuie consemnat. El povestea unui compatriot ce frumoase sunt râurile de lumină din noaptea de Înviere, ce caldă e atmosfera de Crăciun dar ce groaznică e mâncarea tradițională. Grasă, unsuroasă, multă și nesănătoasă. Se întreba cum de au reușit strămoșii noștri să supraviețuiască cu așa ceva. Nostim e că remarca vine tocmai de la fasfood-ist care nu știe probabil că strămoșii noștri aveau o activitate fizică intensă și nici nu făceau chiolhanuri zilnic. Un ignorant…

Îmi amintesc de asemenea recomandarea făcută de un prieten sistemului all-inclusive turcesc. El a făcut foamea pentru că săracii de turci nu servesc porc. Au de toate, dar daca porc nu e, nimic nu e. Am fost și eu la turci și ne cam dau lecții la orice. La turism în mod special. Așa că dacă n-ați ajuns încă, vă recomand cu caldură Turcia, cum recomand cu căldură orice alt litoral în afară de cel românesc. Asta dacă nu sunteți masochiști.

Știu că nu mulți sunt de acord cu mine și consideră porcul aliment de bază lângă făină și ulei, dar dacă nu vă e milă animalele sacrificate pentru plăcere, măcar de propriul corp să aveți milă. E și el om.

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi
2 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Americanul pomenit de tine este , ca si tine , o pasarica rara… Si face parte dintr-o natie cu un procent mult mai ridicat de obezi decat romanii. Asta nu inseamna ca nu ai dreptate in cele scrise …. Doar ca iti mai trebuie puuuutina toleranta .

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.