Punct și de la capăt

Anul 2011 începe la un sfârșit de săptămână. Deci 1 Ianuarie ce e? Început  sau sfârșit? Ce dreptate avea nenea ăla cu părul alb și vâlvoi, totul e relativ.

De ce ne plac nouă oare rezoluțiile de sfărșit de an? ”De la 1 Ianuarie mă las de fumat, de la 1 Ianuarie încep cura de slăbire, îmi caut de lucru, mă las de alcool, o să mă apuc să învăț, o să fac mai mulți bani, o să pun al cincilea rând de borduri…” De câte ori ați auzit astea la început de an? Și câte nu au eșuat lamentabil câteva zile sau chiar ore după? (mai puțin bordurile, doar 4 rânduri la valoarea noastră?).

De ce avem nevoie de rezoluții? Pentru că fie recunoaștem sau nu, avem nevoie de schimbare. Și pentru că nu suntem suficient de puternici să facem din momentul prezent un nou început, ne bazăm pe o sursă exterioară. Ce-ar fi dacă 1 Ianuarie chiar ne-ar ajuta, ne-ar împinge de la spate, ne-ar susține, ne-ar ghida, ne-ar da forță. Ce-ar fi dacă nu ar fi doar o dată relativă, într-un calendar relativ care măsoară un timp relativ?

Ne place să ne resetăm. Computer style. Dacă se împute treaba pe desktop, dacă lucrurile nu mai merg atăt de bine precum știam noi că merg, sau ne-am fi dorit noi să meargă, avem magicul buton de restart. Ne punem speranțele în el ca în 1 Ianuarie. De cele mai multe ori este nevoie de o curățenie generală, o devirusare, o rearanjare a sistemului. Din păcate 1 Ianuarie nu are nici măcar puterea butonului de restart pentru că în spatele lui suntem doar noi cu slăbiciunile, obișnuințele, comoditatea, delăsarea, inconsistența noastră.

Pentru că dacă am fi puternici nu am avea nevoie de 1 Ianuarie pentru a începe. Am avea eternul acum în care putem începe orice.

Luni e 3 Ianuarie…

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi
2 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Degeaba e 3 ianuarie luni, ca ne-au schimbat astia de la Mitropolie `valorile`. Din 2011, DUMINICA e prima zi a saptamanii.
    Cum o sa sune: de duminica ma las de …..?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.